2012-12-03 16:07:31• hírek • Kocsis Zoltán

Több, mint nyolc millió lejből újították fel a Ioan Slavici Főgimnáziumot

A Szatmári Római Katolikus Egyházmegye, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal, a prefektúra és a tanfelügyelőség vezetőinek jelenlétében hétfő kora délután Szatmárnémetiben hivatalosan is átadták a Ioan Slavici Főgimnázium felújítási munkálatait.

Dorel Coica polgármester és Eugeniu Avram prefektus rövidke köszöntőjükben kifejtették, hogy „aki a tanügybe fektet be, az a jövőbe fektet" és egyaránt gratuláltak a munkálatok kivitelezéséhez, egyszersmind sok sikert kívánva a tanintézmény tanárainak, diákjainak. Furcsa módon azonban senki nem adott szót Nm Ft. Schönberger Jenő római katolikus püspöknek, noha az épület a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye tulajdona. Nemes gesztus lett volna az is, ha a projekt kezdeményezőit - Ilyés Gyula akkori polgármester, Kereskényi Gábor akkori alpolgármester - is meghívták volna az átadásra...

A főgimnázium épületének felújítása 2010 júniusában vette kezdetét. A beruházás teljes költségvetése 8,011 millió lej volt. Ebből 111.000 lej volt a polgármesteri hivatalt terhelő önrész és további 1,156 millió lejt tettek ki a különböző nem elszámolható költségek. A fennmaradó részt az Európai Unió finanszírozta a Szociális Infrastruktúra Támogatása tengely „Oktatási intézmények rehabilitálása, modernizálása, fejlesztése és felszerelése program keretein belül".

A Ioan Slavici Főgimnázium a felújítás előtt

A munkálatok során kívül-belül felújították az épület A és B szárnyát (amint azt Koncz Andrea projektmenedzser a Szatmár.ro kérdésére válaszolva elmondta, a két szárny közötti óvodát azért nem sikerült rehabilitálni, mert erre az oktatási intézményre nem terjedt ki az uniós támogatás), a tornatermet, összesen 7431 négyzetméteres területen. A főgimnázium felszereltsége is jelentősen bővült, mivel 110 számítógépet, két szervert, hat switch-et, két interaktív táblát, egy videóprojektort, 50 szoftot, földrajzi és fizikai eszközöket vásároltak és egy digitális fonetikai labort rendeztek be. Csak a számítógépek 170.000 euróba kerültek.

A Ioan Slavici Főgimnázium épületét 1912-ben építették, akkor még a Kinizsinek nevezett utcán. Létrejöttét Boromissza Tibor római katolikus püspök támogatta anyagilag és 1951-ig itt működött a Római Katolikus Leányiskola. Ezt igazolja az a felirat is, amelynek megmentéséhez a Szatmár.ro-nak is hozzájárult. Egy hűséges olvasónk hívta fel ugyanis a figyelmünket arra, hogy a munkálatok közben levert-lekapart mészréteg alatt egy magyar nyelvű felirat került elő. Szerkesztőségünk azonnal tájékoztatta erről az egyházmegye vezetőit, akik megtették a szükséges lépéseket, hogy a műemléképületen megóvják e kordokumentumnak számító föliratot. Így hát jelenleg üveglap védelme alatt a „Romai Katholikus Polgári Leányiskola" felirat hirdeti az örökkévalóságnak az épület eredeti rendeltetését.

Kordokumentum értékű felirat az épület falán

Mint említettük, a leányiskola 1951-ig működött az épületben. Az államosítás után 1977-ig elméleti líceum, majd 1991-ig a kémiai ipari líceum működött falai között. A rendszerváltás óta a Ioan Slavici Elméleti Líceumnak, majd 1996 óta a Ioan Slavici Főgimnáiumnak ad otthont.

A Ioan Slavici Főgimnázium a felújítás után

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: